Wizyty

JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO WIZYTY

  1. Badania krwi

Przed pierwszym spotkaniem z dietetykiem niezbędne jest wykonanie niżej wymienionych badań laboratoryjnych (max. do 3 miesięcy wstecz) i zabranie ich wyników na wizytę

  • Morfologia krwi
  • Pomiar glukozy na czczo
  • Lipidogram: cholesterol całkowity+ frakcje LDL, HDL, TRG (trójglicerydy)
  • Enzymy wątrobowe: AspAT, ALAT,
  • Mocznik, kreatynina
  • W przypadku zdiagnozowanych schorzeń proszę o przygotowanie ostatnich wyników (np. TSH)
  1. Dotychczasowy sposób odżywiania

W celu dokładnego poznania nawyków żywieniowych i ilości dostarczanej energii (kcal), proszę o dokładne spisanie swojego jadłospisu z 3 dni (preferowane środa, piątek, niedziela)- co, kiedy (godzina) i ile (jednostkami mogą być gramy, łyżki, łyżeczki, szklanki) zjedzono, wypito. Należy również podać rodzaj mięsa, wędlin, pieczywa, sera itp., oraz, jeżeli jest znana zawartość tłuszczu w produktach (mleko, jogurt, kefir…). Bardzo ważną informacja są również dodatki (masło, margaryna, cukier do herbaty…)

  1. Jeżeli aktualnie są przyjmowane leki/suplementy, proszę o przygotowanie listy wraz z dawkowaniem.
  2. Jedzenie i picie

Dla najbardziej wiarygodnego pomiaru masy i składu ciała zalecam, aby na 3 godziny przed wizytą nie spożywać posiłków, a na 12 godzin nie spożywać alkoholu.

  1. Aktywność fizyczna

Wysiłek fizyczny może zaburzyć wyniki pomiaru składu ciała, dlatego proszę wstrzymać się z ćwiczeniami w dniu wizyty.

 

PIERWSZA WIZYTA

Czas trwania – 45-60minut.

Pomiar stężenia glukozy, cholesterolu, trójglicerydów

Pomiar stężenia glukozy, cholesterolu, trójglicerydów

Podczas pierwszej wizyty przeprowadzany jest dokładny wywiad dietetyczny w połączeniu z wywiadem lekarskim, podczas którego analizowany jest dotychczasowy sposób odżywiania, stan zdrowia, tryb życia oraz upodobania kulinarne.

Następnie dokonuje pomiarów antropometrycznych (wzrost, obwody ciała) oraz wykonuje analizę składu ciała przy pomocy analizatora składu ciała Jawon Medical IOI-353.

Kolejnym etapem jest pomiar ciśnienia tętniczego krwi.

Ostatni etap wizyty to ustalenie celów terapii, oraz, jeżeli pacjent wyrazi zgodę, wykonanie zdjęć sylwetki w celu porównania efektów diety.

Na podstawie uzyskanych wyników oraz wywiadu dietetycznego układam jadłospis indywidualnie dopasowany do potrzeb i stanu zdrowia pacjenta. Każdy jadłospis (dieta) jest inny, układany po spotkaniu z pacjentem, przekazywany osobiście lub przesyłany na adres e-mail 3-5 dni po wizycie.

Od tej pory pacjent uzyskuje telefoniczny i mailowy kontakt
z dietetykiem.

WIZYTA KONTROLNA

Czas trwania ok. 30 minut.

Podczas odbywających się regularnie spotkań oceniane są efekty diety. Dokonywane pomiary kontrolne informują jakie zmiany następują w składzie ciała oraz wyglądzie zewnętrznym. Wizyta kontrolna to również czas na rozwianie wątpliwości pacjenta, zadawanie pytań oraz edukacje żywieniową.

WYJŚCIE Z DIETY

Aby utrzymać zmiany w metabolizmie oraz utrwalić prawidłowe nawyki żywieniowe odbywają się spotkania kontrolne z mniejszą częstotliwością, podczas których pacjent przygotowywany jest do samodzielnego sposobu odżywiania oraz dokonywania prozdrowotnych wyborów.