JAK PRZYGOTOWAĆ SIĘ DO WIZYTY

  1. Badania krwi

Przed pierwszym spotkaniem z dietetykiem niezbędne jest wykonanie niżej wymienionych badań laboratoryjnych (max. do 3 miesięcy wstecz) i zabranie ich wyników na wizytę

  • Morfologia krwi
  • Pomiar glukozy na czczo
  • Lipidogram: cholesterol całkowity+ frakcje LDL, HDL, TRG (trójglicerydy)
  • Enzymy wątrobowe: AspAT, ALAT,
  • Mocznik, kreatynina
  • W przypadku zdiagnozowanych schorzeń proszę o przygotowanie ostatnich wyników (np. TSH)
  1. Dotychczasowy sposób odżywiania

W celu dokładnego poznania nawyków żywieniowych i ilości dostarczanej energii (kcal), proszę o dokładne spisanie swojego jadłospisu z 3 dni (preferowane środa, piątek, niedziela)- co, kiedy (godzina) i ile (jednostkami mogą być gramy, łyżki, łyżeczki, szklanki) zjedzono, wypito. Należy również podać rodzaj mięsa, wędlin, pieczywa, sera itp., oraz, jeżeli jest znana zawartość tłuszczu w produktach (mleko, jogurt, kefir…). Bardzo ważną informacja są również dodatki (masło, margaryna, cukier do herbaty…)

  1. Jeżeli aktualnie są przyjmowane leki/suplementy, proszę o przygotowanie listy wraz z dawkowaniem.
  2. Jedzenie i picie

Dla najbardziej wiarygodnego pomiaru masy i składu ciała zalecam, aby na 3 godziny przed wizytą nie spożywać posiłków, a na 12 godzin nie spożywać alkoholu.

  1. Aktywność fizyczna

Wysiłek fizyczny może zaburzyć wyniki pomiaru składu ciała, dlatego proszę wstrzymać się z ćwiczeniami w dniu wizyty.